sobota 31. října 2015

Halloweenská párty

Dneska pořádá Andulčin taneční kroužek hallowenskou párty. Normálně tomuto americkému svátku příliš neholdujeme, ale příprav jsme se zhostili celkem zodpovědně. Anička má make up ala Monster high. Něco mezi smrtkou, upírem a zombie:-) Nechce se ani napít, bojí se, aby se jí make up nerozmazal :-) Ješt chce trošku poupravit.



Jako občerstvení pro malé zombíky jsem nachystala čarodějnické pařáty a lidskou krev.





Lidská krev je rybízový džus a přáty jsou vyrobené z klasického lineckého těsta potřené rybízovou marmeládou. 
Suroviny: 420 g hladké mouky
4 žlouty
150 g cukr moučka
250 g másla
citronová kůra
kešu ořechy
Pekla jsem v troubě na 180 stupňů do zrůžovění.

Krásný Halloween!

Petra

středa 28. října 2015

Počasí na draka



Ve sváteční den nás vítr zavál na letiště, kde se konala každoroční drakiáda. V sobotu jsme cestou z výlovu koupili nového draka, tak byla skvělá příležitost k vyzkoušení jeho leteckých schopností. Povětrnostní podmínky byly přímo ideální. Drak se vznesl do vzduchu bez jakýchkoliv problémů. Radost byla obrovská, protože pokaždé patříme mezi outsidery, jejich drak se odmítá hnout od země. Andulka si pouštění draka parádně užila. Večer jsme zakončili na lampionovém průvodu. Jsme příjemně vyfoukaní:-) Krásný večer!











Petra

pondělí 26. října 2015

Nákupy ve Švadlence



Dneska jsem zažila velké poprvé. Šla jsem nakupovat do Švadlenky. Chtěla jsem si pořídit nějakou přízi a háček s tím, že bych ráda oprášila základy háčkování, které jsem se naučila v dětství. Prodavačka viděla, že totálně tápu a nevěřícně sjíždím pohledem po různě barevných špulkách a vlněných klubíčkách všech velikostí. Byla jsem jak v Jiříkově vidění. Zeptala se mě tedy, co bych chtěla háčkovat. Odpověděla jsem, že nemám žádnou vizi, že pouze zkouším krátké a dlouhé sloupky. Hned mi začala podávat různé knížky s návodem jak uháčkovat obal na tablet, čepici či dokonce pléd. Řekla jsme jí, že se budeme držet při zemi a vezmu si pouze jakýkoliv háček a přízi, že se nejdřív naučím ty základy. Prodavačka byla plná optimismu a ujišťovala mě, že základy zvládnu během odpoledne. Paní totiž netušila, že má čest s absolutním antitalentem na ruční práce všech druhu. S krátkým sloupkem se totiž morduju tři dny a vychází mi pouze zašmodrchané cosi, co ani vzdáleně nepřipomíná háčkování natož tak pléd. Stáhla jsem si tedy různé návody, obrnila se trpělivosti a s novým háčkem jdu zkoušet divy! Krásný den!

neděle 25. října 2015

Bezzubá komora



A je to tady! Oba horní zuby šly pryč během tohoto víkendu. U trhání toho prvního ztropila Aňul scénu jako blázen. I když zub vysel takříkajíc na vlásku, nechtěla se ho vzdát za žádnou cenu. Druhý už vytrhla sama jako profík bez jediné slzy. No ale co se nestalo. Začala šišlat. Krásně naučené sykavky z dennodenního cvičení logopedických říkánek jsou v háji. Takže začínáme zase od začátku. Zblázním se!


Petra

Maminčino kuře

Toto jídlo patří u nás mezi ty oblíbené. Je velmi jednoduché a hodně syté. Uvidíte, jen se po něm zapráší. 
Suroviny: kuře (celé kuře nebo stehna)
těstoviny
žampiony
pórek
cibule
sůl, pepř
smetana (lze vynechat)

Kuře osolíme a okořením dle libosti a necháme péct v troubě, jak jsme zvyklí. Těstoviny uvaříme v horké osolené vodě al dente. Na wok pánvi si osmažíme cibulku do sklovata, přihodíme na plátky nakrájené žampiony,  restujeme. Po chvíli přidáme na jemno nakrájený pórek a restujeme do změknutí. Já jsem v této fázi přilila trochu smetany. Je to z toho důvodu, že kuře nejím, tak abych se najedla aspoň těch těstovin. Ale v klasickém receptu je místo smetany šťáva z upečeného kuřete. Nakonec smícháme směs ve woku s uvařenými těstovinami a dosolíme. Podáváme s upečeným kuřetem.




Petra